joi, 6 mai 2010

Picasso vs Luchian



Citeam cu ceva vreme in urma un articol referitor la licitatiile operelor de arta. Mi-a fost atrasa atentia pentru ca simt si vad interesul scazut al celor din jur. Si nu m-am inselat.


Manuela Plapcianu, director general al ArtMark, un fost bancher cu fire artistica, a vazut potentialul pietei: “este asemanatoare cu piata terenurilor la inceputul anilor ‘90”. Tot Manuela povesteste si cine sunt cumparatorii: printre ei sunt atat colectionari cat si persoane care achizitioneaza arta pentru a-si arata statutul social. Speram ca ultima categorie sa fie in inferioritate si pe cale de disparitie, ca domeniul sa ramana unul elitist.


In Romania, cu surprindere am aflat ca exista 7 case de licitatie, din care 6 doar in Bucuresti, iar in fiecare saptamana au loc intre 1 si 4 licitatii. Tot articolul aici.


Si in plus, pe 25 martie, ArtMark a inregistrat un rezultat frumos: “Macii” lui Luchian s-au vandut cu 132.000 euro. Iar aproximativ in aceeasi perioada, la New York, Christie’s a organizat o licitatie in urma careia un tablou al lui Picasso, “Nude, Green Leaves and Bust”, a fost vandut cu 106 milioane dolari.








Un inceput frumos si pentru noi!


Voi ce parere aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu